Kinesiotejp
17 februari, 2021
Vad är koppning?
17 februari, 2021
Kinesiotejp
17 februari, 2021
Vad är koppning?
17 februari, 2021

Beskrivning

Relaxator Andningstränare är en liten och behändig apparat som hjälper dig förbättra dina andningsvanor. Den är extremt enkel att använda — placera bara Relaxatorn i munnen och när du andas ut ger den ett ställbart motstånd som hjälper dig uppnå en optimal andning så att syresättningen i kroppen ökar.

Förutom att Relaxatorn gör andningen mer rytmisk, långsam och avspänd, stimuleras samtidigt diafragman så att luften hamnar nere i mellangärdet, eller med andra ord i nederdelen av dina lungor.

Fördelar med att använda Relaxatorn

Luften hamnar nere i mellangärdet

Relaxatorn stimulerar diafragman att jobba som den ska. Diafragman är vår viktigaste andningsmuskel och en bra diafragma-andning gör att inandningsluften i större utsträckning hamnar nere i mellangärdet, vilket är önskvärt då bl a syreupptaget blir effektivare.

Ger en rytmisk andning

Hjärtats rytm följer andningsrytmen, så om din andningsrytm är oregelbunden har det en negativ inverkan på ditt hjärta. Relaxatorn hjälper dig bibehålla andningsvanor som är mer rytmiska och avslappnade

Reducerar stress och oro

När du andas genom Relaxatorn förlänger du utandningen, vilket får din kropp att slappna av. Inandning är en aktiv process där bland annat pulsen stiger, medan utandning är en passiv process kopplat till avslappning och där pulsen sjunker. Ökad avslappning gör att du upplever mindre stress och mer harmoni. När din kropp är mer avslappnad fungerar du bättre och kan åstadkomma mer med mindre ansträngning.

Förbättrar syresättning

När vi andas på ett sätt som inte är optimalt lider vår kropp brist på syre. Hjärna, hjärta, muskler och ögon är alla storförbrukare av syre och en sämre syresättning har störst negativ påverkan på dessa organ och funktioner. Med Relaxatorn hamnar luften i högre utsträckning i mellangärdet vilket resulterar i ett effektivare syreupptag.

När använder jag Relaxatorn?

Vid olika hälsoproblem

Relaxatorn kan användas i olika situationer där du upplever:

 • Astma- eller allergiattacker
 • Hög stress, ilska eller oro
 • Låg energi, hosta
 • Smärta och vid förlossning

När du arbetar

Det fungerar utmärkt att använda Relaxator när du:

 • Sitter framför datorn, koncentrerar dig och är kreativ
 • Målar huset
 • Klipper gräsmattan
 • Kör bil

Vid dagliga rutiner

Du kan träna på att förbättra dina andningsvanor under de flesta dagliga rutiner:

 • I sängen
 • Läser tidningen
 • Lagar mat
 • Titta på tv

Vid fysisk aktivitet

Det är perfekt att kombinera fysisk aktivitet med Relaxator-träning:

 • Cyklar
 • Joggar
 • Går stavgång
 • Spelar golfHur använder jag Relaxatorn?
  1. Ställ in önskat motståndStäll in önskat motstånd genom att vrida på Relaxatorn så att öppningen blir lagom stor. Det finns fem steglösa lägen och ju mindre öppning, desto större motstånd. Fem utgör det kraftigaste motståndet och ett det lättaste. OBS! Det är ingen tävling i att ha minsta möjliga öppning. Syftet är istället att uppnå en långsam, låg, avspänd och rytmisk andning, så det bästa är att utmana dig i lagom dos med ett motstånd som samtidigt möjliggör en avspänd andning.
  2. För Relaxatorn till munnenFör Relaxatorn till munnen. Låt den vila lätt mellan läpparna för största avslappning. Om möjligt, bit inte i den med tänderna. Det ger en spänd käke och ökad mängd saliv.
  3. Andas ut genom RelaxatornAndas långsamt och lugnt ut genom munnen/Relaxatorn. Vid utandning åker magen och nedre delen av bröstkorgen sakta in, medan övre delen av bröstkorgen och axlarna ska vara stilla. Vid utandning tänk “luft upp”.
  4. Andas in genom näsanAndas lugnt in genom näsan, bara släpp in luften. Vid inandning hamnar luften nere “i magen”, som utvidgas sakta, medan övre delen av bröstkorgen och axlarna är stilla. Även nedre delen av bröstkorgen utvidgas något, i alla riktningar. Vid inandning bara släpp in luften och tänk “luft ned”.OBS! Huvudfokus när du använder Relaxatorn ligger på utandningen, då inandningen automatiskt blir som det är tänkt (låg/mellangärdet) när utandningen förlängs.
  5. Träna med Relaxatorn en kvart 1-2 gånger per dagAtt träna med Relaxatorn en kvart 1–2 gånger per dag ger bra effekt. Det finns ingen övre gräns och det går utmärkt att träna ännu mer. Vissa tränar 1–2 timmar per dag. En optimal andning på 6–12 andetag per minut, och en halvliter per andetag, uppnås när motståndet är inställt på 3–4. OBS! Vår andning påverkar samtliga aspekter av vårt liv, så om du tränar på hårt i början med Relaxatorn kan du uppleva utrensnings-symtom.
  6. Bibehåll en avspänd andning när du tränar med RelaxatornDu behöver inte pressa dig för att träningen ska ge effekt. Notera hur du andas efter träningen med Relaxatorn. Om din andning är avspänd, långsam, rytmisk och djup är Relaxatorn inställd på ett lagom motstånd.

En Relaxator kostar 350 kr