Det vettiga alternativet till en friskare kropp!

Massage är ett medicinskt sätt att behandla muskelspänningar, muskelförkortningar och muskelknutar. Det kan göras i såväl akut som i förebyggande syfte. Musklerna påverkas ofta negativt av allt från känslomässiga tillstånd som stress, oro och ilska till monotona rörelser och stillasittande arbete.

Massage ökar musklernas syreupptagningsförmåga och gör dem mer elastiska och smidiga, men även nervsystemet får sig en positiv skjuts och förbättrar kroppstemperaturen, vätskebalansen och blodcirkulationen. Därtill ökar koncentrationsförmågan och mage samt tarm fungerar bättre.

Vad händer när man får massage?
En av massagens uppgifter är att vara förebyggande, dvs fungera som bra friskvård. Dom människor som tagit/fått massage under en stor del av livet anser att dom blivit friskare och vitalare av det. Massage understödjer immunförsvaret så att kroppen lättare står emot sjukdomar, helt enkelt är och blir man friskare. Har man kroniska sjukdomar kan man hantera symtomen bättre men absolut inte bota.

  • Massage tillför vävnaderna näring, syre och hormoner.
  • Hjälper blodcirkulationen, som har en nyckelfunktion i kroppen, att transportera trötthetsgifter, koldioxid och andra slaggprodukter bort från kroppens vävnader.
  • Bättre blodcirkulation.
  • Massage utövar tryck och töj på vävnaderna, framför allt på muskler, blodkärl och hud.
  • Massage påverkar det autonoma nervsystemet vilket sedan reflexmässigt ökar blodcirkulationen.
  • Bättre lymffunktion.
  • Lugnande effekt på nervsystemet.
  • Musklerna blir smidigare och mer elastiska.
  • Ökar även musklernas näringsupptagning.
  • Skadade muskler rehabiliteras fortare och mindre bindvävsbildning sker i muskeln.
  • Lugn och to hormonet, oxytocin frisätts i hjärnan vid beröring.
  • Frisättningen på verkar våra känslor så att vi blir mindre aggressiva och får en känsla av avslappning och mättnad.
  • Blodtrycket och pulsen sjunker samtidigt som vi tolererar smärta bättre.
  • Beröring stimulerar även frisättningen av kroppens egna smärtstillande hormoner

Är det någon skillnad mellan en Massör och en Massageterapeut?
Beroende på vem som frågar brukar svaren bli ”Det är ingen skillnad, en massageterapeut är naturligtvis också en massör, båda jobbar med massage”.

För ett mer exakt svar på frågan läser du vidare:
När man jobbar med massage som yrke, och någon frågar vad man gör blir svaret oftast lite annorlunda "Jag jobbar som massageterapeut" därför att det låter mer kunnigt och professionellt.
Massage betyder att man på olika sätt bearbetar ”knådar” kroppens mjukvävnad dvs. hud, fett, bindväv och muskler.
Massörer är samlingsnamnet på alla som jobbar med massage oavsett utbildning, erfarenhet eller kunskap.

Massage - massage för avslappning
Man kan också bryta ner frågan till -"vad är det för skillnad mellan massage och massagterapi?" vilket gör det, åtminståne i folkmun, lite lättare.
Massage betyder då helt enkelt att massera rakt upp och ner och syftet är att avslappning, lugn och ro, ska uppstå.
För att ge en avslappnande massage måste man inte ha någon utbildning. Vem som helst med empati och folkvett kan massera. Men de allra flesta skaffar sig nog i alla fall en kortare massagekurs ”för att inte göra fel” och det är nog en bra tanke.
Att avslappningsmassage bara gör att man blir avslappnad är en sanning med modifikation.
Det finns massvis med undersökningar som påvisar de positiva medicinska effekterna av att vara avslappnad, avspänd. Musklerna blir mjukare, blodcirkulationen kommer i gång, matsmältning effektiviseras vilket förbättrar immunförsvaret, kroppens reningsfunktioner aktiveras och man samlar på sig mindre avfallsprodukter. Avslappningsmassage ger också smärtlindring.
Så, det finns absolut inget nedvärderande i en enkel massage. Tvärt om, den har under alla tider givit människan möjlighet till att varva ner, läka såren, somna in eller bara ha en skön stund!

Massageterapi - massage som en behandlingsform
Ordet terapi betyder ”behandling av sjukdom eller skada” och används inom sjukvården för både kroppsliga och psykiska problem. Massageterapi betyder då ”behandling av sjukdom eller skada med hjälp av massage”.

Här kommer skillnaden mellan massageterapi och massage. En massageterapeut jobbar med ”behandling av sjukdom eller skada” det gör inte massören.

Behandling av rörelseapparatens skador och sjukdomar kräver att man är väl insatt i alla de olika akuta och förvärvade skador som kan uppstå samt rörelseapparatens sjukdomar naturligtvis. Det betyder att, för att kunna behandla måste man vara kunnig i att undersöka så att man vet vad som ska behandlas och hur massagen ska läggas upp. Man måste också via samtal och undersökning försöka förstå om det är massage som är den rätta behandlingsformen eller om ska man skicka klienten direkt till doktorn eller en legitimerad terapeut, en sjukgymnast, naprapat eller kiropraktor.

Om skadan är behandlingsbar med massageterapi, är det då en ”hands on” behandling som massage som är bäst lämpad eller vore det bättre att rekommendera belastande träning för stabilitet, balans och koordination eller konditionsträning? Allt detta ska en massageterapeut kunna ta ställning till vilket gör att det krävs en ganska så omfattande utbildning vilket inte avslappningsmassören som jobbar med klassisk massage behöver!

Friskvårdsmassage
Är ett mellanting mellan massage och massageterapi. Friskvårdsmassage, som namnet anger, utförs på friska människor, utan skada eller sjukdom i rörelseapparaten. De är i stället till för att förhindra skada. Töjning och träning av stabilitet och balans bör också ingå samt "basic" idrottsmedicin. Kurserna är därför lite längre och mer omfattande än en kurs i klassisk massage.

Vad gör en massör?
Under en behandling mjukar massören upp och töjer ut musklerna, för att öka rörelseförmågan i korta, spända muskler som behöver stretchas ut.
Muskelknutor upplöses genom pressur.
Vid behov får man med sig hemövningar för att kunna påskynda tillfriskningsförloppet.

Hur ofta bör man gå på massage?
Många av våra kunder upplever att massören lyckas behandla akuta symtom som nackspärr, ryggskott osv, men det är viktigt att komma ihåg att rörelseapparaten bör underhållas regelbundet i förebyggande syfte och därmed undvika akuta åtgärder.
Vare sig du behöver en akut eller en förebyggande behandling, behandla akuta symtom som nackspärr,ryggskott osv, men det är viktigt att komma ihåg att rörelseapparaten bör underhållas regelbundet i förebyggande syfte och därmed undvika akuta åtgärder.

Branschorganisationer
För säkerhets skull har då branschorganisationerna skapat en egen legitimation -i form av en certifiering. De två största branschorganisationerna är BSM, Branschrådet Svensk Massage och BKM, Branschrådet för Komplementär Medicin. Båda är uppbyggda runt de största massageskolorna.

En massör utbildad vid någon av branschrådsskolorna kan göra ett certifieringsprov. Blir man godkänd har man rätt att kalla sig ”Av BSM certifierad massör” eller ”Av BKM certifierad terapeut”. Certifieringen är frivillig men ofta ett krav för att få ansluta sig till ett massageförbund. Och här kommer benämningen massör åter in i sammanhanget. Man blir inte certifierad massageterapeut utan certifierad massör! BSM, har här tagit det säkra för det osäkra och kallar alla massörer massörer – massageterapeut finns inte ens omnämnt!

Massageförbund
Om man väljer att certifiera sig har man möjlighet att ansluta sig till ett massageförbund. Det finns flera massageförbund att välja mellan, de största är Kry, Kroppsterapeuternas Yrkesförbund och SFKM, Skandinaviska Förbundet för Komplementär Medicin samt Massörerna. Deras uppgift är att promota och tillvarata de svenska massörernas intressen.